Kuntauudistusta Messukeskuksessa

Heikot olivat eväät kuntauudistus-päivänä Messukeskuksessa ja eväillä tarkoitan nyt ihan sitä itseänsä eli muonaa.  Aamukahvia riitti pelkästään ministerin seurueelle ja ruokanakin pelkkä salaatti…. noh sitten itse asiaan.

Helsinki oli kovasti tekemässä kuntaliitosta muiden kanssa, mutta muut eivät sitten olleet yhtä innokkaita. Odotetusti kaikilla kunnilla pyyhki niin hiivatin hyvin, ettei kuntaliitoksia tarvita. Kahdenkymmenen vuoden päähän ei pystytty katsomaan tai jos pystyttiin, niin todettiin, että on ne ongelmat tähänkin asti hoidettu, joten hoituu ne myöhemminkin.

Huonoimmalta tulevaisuus Uudellamaalla näyttää Hangossa, jossa velkataakka kasvaa ja tulevaisuudessa parikymmentä työikäistä maksaa reilun reilun seitsemänkymmenen ihmisen elämisen, näin siis kun katsotaan sataa asukasta. Silti Hankokin klaaraa mielestään tulevaisuuden ongelmat.

Kuntatyöryhmän virkamiesporukka puhui välillä itsensä pussiin, mutta sattuuhan tuota. Säästöä pitää saada, mutta välillä oltiin puheissa jopa kasvattamassa kustannuksia, jotta löydettäisiin uusia ratkaisuja kuntien yhteensaattamiseksi.

Siuntion tilanne puhututti, kun asian ottivat esille, niin Nummi-Pusula, Lohja, Kirkkonummi, kuin myös tietysti itse Siuntio. Kirkkonummi toi esille, että heillä on kielteinen päätös kuntaliitoksesta Siuntion kanssa, eikä vapaaehtoinen kuntaliitos heitä kiinnosta. Nummi-Pusula sekä Lohja taas kertoivat positiivisesta suhtautumisestaan Siuntioon.

Kun pyydettiin selkeätä vastausta, miksi kannustetaan kuntia tekemään itse kuntaliitoksia ja kannustetaan kuntaliitosselvitysten tekemistä ja kun joku sellaisen tekee, niin kuntatyöryhmä pyyhkii märällä rätillä moiset selvitykset ja antaa täysin erillaisen näkemyksen asiasta.

Kuntatyöryhmän raportissa Siuntio ollaan jakamassa Lohjan ja Kirkkonummen kesken ja tämä päätös on virkamiesten mukaan vaikeiden päätelmien tulos. Siuntiolaiset pendelöivät molempiin suuntiin ja Kirkkonummi vaihtoehtoa puoltaa kieliasia.

Kieliasia tuotiin ensimmäisen kerran julkisesti esille, kun tähän menessä sitä on oltu hiljaa.

Kuntatyöryhmä on siis sitä mieltä, että kaksi kaksikielistä kuntaa on huonompi, kuin yksi. Tarkoituksena on siis saada poliittisesti vahvempi ruotsinkielinen kunta ja Kirkkonummella on jo ruotsinkielisillä vahva asema.

Pahoin pelkään, että tämä kieliasioiden ylitsevuotava (palveluiden edelle asettaminen) korostaminen joka asiassa tulee tulevaisuudessa heikentämään ruotsinkielen ja ruotsinkielisten asemaa.

Pääministeri Kataiselle ja kuntaministeri Virkkuselle täytyy nostaa hattua päivän puheista.

 

parviainen
Sosialidemokraatit Siuntio

53 vuotias
Siuntion kunnanvaltuutettu .Siuntion kunnanhallituksen II-varapj

Intohimona jalkapallo, jääkiekko ja pyöräily

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu