Krisu -Siuntiosta Siuntiolaista elämää - murheineen ja iloineen

Lainavahvistusta odotellessa

Kaapelitehtaan käytävillä on useampikin ihmetellyt valtiovallan hiljaisuutta Turun telakan tilauksen suhteen. Valtion kassa lienee kovin tyhjä, kun päätöstä ei saada aikaiseksi, mutta tyhjemmäksi kassa käy jos päätös venyy tai kariutuu kokonaan.

Tässä on kyseessä perusteollisuus, jonka ammattiosaajat eivät hyppää haalareista sosiaali- ja terveysalojen tyhjiin työpaikkoihin. 

Noin 800 yritystä oli edellisten suurristeilijöiden valmistuksessa mukana, kaiken kaikkiaan yhden laivan valmistumiseksi tarvitaan käsittämättömän paljon suomalaisia yrityksiä ja työntekijöitä. Paljon sellaista mitä kukaan ei edes ajattele. Ilmanpuhdistusjärjestelmät, UPS-laitteet, kukkapurkit, poistumistie valaisimet, palonsuojalevyjä, valaistus, kankaat, verhot, tapetit, teatterituolit, sohvat jne.... loputon lista kotimaista osaamista ja kotimaista työtä.

Monessa tehtaassa ja suunnittelutoimistossa odotellaan kuumeisesti tilausta. Työllistääkö vai lomauttaako?

Työiän pidentämissuunnitelmia ei ainakaan ihan heti tarvitse pohtia, jos valtiovalta vetää ruksin telakkatilauksen päälle.

Kaapelia muuten menisi yhteen alukseen 5310 kilometriä ja pelkästään sen valmistukseen tarvitaan melkoinen joukko suomalaisia miehiä ja naisia useammassa tehtaassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Toivoisin nyt myös Itä-suomen kokoomusfanien ottavan kantaa tähän asiaan. Esimerkiksi Lieksassa toimiva Joptek on yksi merkittävä työllistäjä Lieksassa ja näilläkin palstoilla paistatellut kaimani Kontiolahdesta on ollut paljon äänessä, kun puhutaan työllistämisestä ja yritysten toimeentulosta, mutta en ole huomannut vielä yhtäkään kannustavaa kommenttia hänen osaltaan tämän laivatilauksen saamiseksi.

http://www.joptek.fi/fi/etusivu/

Männä viikolla Joptek muistaakseni ilmoitti tulevista lomautuksista mm. telakkateollisuuden heikoista tulevaisuuden näkymistä. Missä on nyt nämä lobbarit joiden kannustusta kaivattaisiin kotimaisen työvoiman turvaamiseksi? Joptek valmistaa mm. WC ja pesutiloja komponentteina laivateollisuudelle, toimipaikkanaan Lieksa. Merkittävä vaikutus susirajan työllisyydellekin, jos tällainen laatutoimittaja saisi urakan. HUhuu! Missä on elinkeinoelämän elämöitsijät? Haloo! Onko puhelimissa virta loppu?

Käyttäjän hberglund kuva
Hans Berglund

Älä Krisu turhaan murehdi. Tähän hätään tukea tulee varmasti. Eliitti päätti jo ja muu on kurjentanssia. Ja hyvä näin sanoo meikäläisenkin vanha projektimiessydän.

Pidemmällä tähtäimellä kannattaisi kuitenkin miettiä, onko alalla sellaista tulevaisuutta että pärjäisi markkinatalouden ehdoilla. Ja miksihän Ruotsin valtio luopui Volvosta ja Saabista niin helposti?

Toimituksen poiminnat