Krisu -Siuntiosta Siuntiolaista elämää - murheineen ja iloineen

Kun työ valuu merenpohjaan

Illalla naurettiin koilauskasalla, kun tuumattiin, että kuka kantaa tulevaisuuden merikaapelista näytepätkän laadunvalvontaan. Onneksi Jukka nostaa penkiltä 250kg, joten näytteen kantajasta ei liene epäselvyyttä.

Muutama vuosi sitten italianmiehet tuuppasivat Pikkalaan 40 miljoonan investoinnit. Saatiin kaasunpoistotankit eli padat tai kattilat, johon kaapeli ajetaan eristysvaiheessa. Se on kuin jättiläismäinen kattila, johon musta paksu jopa 15 kilometriä pitkä kaapeli asetellaan nätille kiepille. Melko miehekäs Italialainen pastakattila...muutaman viikon ympärivuorokautinen ajo ja kansi kiinni, jotta pasta saa vetäytyä rauhassa.

Nyt saadaan toiset 40 miljoonaa ja rakennetaan sellainen armeerauslaite, että saadaan kolme jättiläiskaapelia kerrattua yhteen ja kun tuohon pastalinjalle nyt mentiin, niin tulevan kerratun kaapelin halkaisija on aika lailla perinteisen matalan ruokalautasen kokoinen.

Kiirettä ja hässäkkää oli viime investoinnin aikaan, nyt taitaa tulla vielä kiireisempää.

Haasteita on riittänyt, mutta onneksi on haasteiden ratkaisijoitakin ja oikea asenne auttaa. Tehdään maailman parasta, jossei muuten niin väkisin, Perkele.

Ammattiylpeys on kaapelitehtaan sisällä kasvanut muutamassa vuodessa. Käsiemme kautta annetaan mahdollisuus puhtaanpaan energiantuottoon ja naureskellaan ydinvoimaloiden ikuisuusprojekteille. 

Pikkalan kaapelitehtaalla on aivan oma ilmapiirinsä ja sitä se ollut kautta aikain. Todennäköisesti entisaikojen toimitusjohtaja heittäisi kirjaimellisesti voltin, kun näkisi nykypäivän tuotannon ja viimeaikojen investoinnit. Se entisaikojen toimitusjohtaja oli muuten Suomen ensimmäinen olympiavoittaja Verner Weckmann.

Laivat saapuvat siis tulevinakin vuosina hakemaan merikaapeleita ja kuskaavat me ympäri maailmaa rakennettaviin tuulipuistoihin. 

Joskus vielä teemme suureen merellä sijaitsevaan suomalaiseen tuulivoimapuistoon kaapelit, sitä odotellessa.

Laivat katoavat merimiehineen ulapalle. Laiva on lastattu kaapelilla ja kaapelimies on tyytyväinen, kun tietää, että kohta käsiemme työ valuu meren pohjaan.

 

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/74150-kaapelinvalmistajalta-40-milj-eun-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tämä investointi on viikon hyvä talousuutinen. Hienoa, että nykyinen omistaja jatkaa Suomen Kaapelitehtaan kunniakkaita perinteitä ja uskoo suomalaiseen osaamiseen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Kaapelitehdas

Käyttäjän parviainen kuva
Kristian Parviainen

Kyllä... vielä meillä työskentelee jokunen Salmisaaren tehtaassakin touhunut kaapelimies.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kaapelit ulkomerellä olevia "merituulivoimapuistoja" varten ovat melkoisen suuri riskisijoitus, ahtojäät, huolto-olosuhteet, tuulivoimaloiden käyttöikä kylmässä pakkaskelissä jää lyhyeksi eikä homma ole taloudellisesti kannattavaa.
Entä sitten meren ja kalastuksen ekologia jne..
Edellisen hallituksen ennustukset sähkön hinnan kehityksestä meni pahasti metsään, ja nyt tuulivoimalle annettu takuuhinta ei ole lähelläkään ennustettua markkinahintaa. Valtion menot kasvaa mantereelle rakennettujen osalta tukena tuulivoimalle yli 200 miljoonaan euroon vuosittain, ei ole varaa hukata julkisia rahoja merenpohjaan.
Tukiraha on takuuhinnan ja markkinahinnan erotus. Viranhaltijoiden laskelmat oli unelmointia joka ei toteutunutkaan. Onko vastuunkantajat vielä jossain hommissa mukana, saisivat kantaa nyt vastuunsa tappioista.
Ministerit on vapautettu vastuusta ministerivastuulain mukaan, ne voi tehdä vaikka kuinka hölmöjä syöttötariffi ratkaisuja ilman vastuuta..

Käyttäjän hberglund kuva
Hans Berglund

Lämpimät onnitteluni kaapelimiehille investoinnin johdosta. Muistan edelleen kun se aloitti Pikkalassa toimintansa 60-luvun alussa. Se itse asiassa toi teollistumisen myös Siuntioon. Meidänkin pikku kylästä oli sekä duunaria että pikkupomoa siellä töissä. Fiksuja miehiä kaikki. Ehkä näkymä kaapelitornista antaa toisenlaisen perspektiivin maailmaan kuin Puistopolulta. Vuosien saatossa tehdas on tuonut paljon rahaa ja työtä seudulle.

Mitä sitten tuulimyllyihin tulee, niin niihin meikäläinenkin uskoo sitten kun syöttösubventio poistuu ja ensimmäiset pyörivät Kruunuvuorenselällä. Mutta huippulaatuisten kaapeleitten kysyntä maailmalla on kyllä aika varma. Varsinkin kun merikaapeleita voi suoraan tuotannosta lastata laivaan.

Toimituksen poiminnat