Krisu -Siuntiosta Siuntiolaista elämää - murheineen ja iloineen

Rakenneuudistus ryteikössä

Vaalit tulee ja uudistukset menee.

Kuntapäättäjät tarpovat rakenneuudistusryteikössä ja valtakunnan isot päättäjät piirtävät kauniita isoja linjojaan.

Subjektiiviset päivähoito-oikeuksien rajoitukset jäi tekemättä,  oppivelvollisuuden pidennys hyytyi, metropoli nuukahti, sote-soseentui ja valtionhallin uudistus on missä tilassa? Kunnilta vähentyy tehtävät, kuka ei vaan tiedä, että mitkä tehtävät.

Siuntion kunnanpalveluksessa oli 373 henkeä ja valtionvarainministeriön palveluksessa 396 henkeä. Siuntiossa palkkakustannukset 11 488 634€ ja valtionvarainministeriöllä 29 403 000€ (tilipäätökset 2013). Hauskoja lukuja sinänsä. Kunta uudistuu ja tekee tiukassa taloustilanteessa kipeitä päätöksiä ja vie niitä maaliin. Valtionvarainministeriö tekee kipeitä päätöksiä ja vie niistä maaliin vain ne, jotka kaatuvat kunnallispoliitikkojen hoidettavaksi.

Montakohan helvetin tuntia ollaan istuttu erillaisissa palavereissa ja kokoontumisissa selvittämässä Sote-uudistusta. Välillä kunnan omalla porukalla, välillä naapurikuntien kanssa, välillä koko kuntakentänkanssa, lääkäreiden ja asiantuntioiden kanssa. Metropolia ollaan hierottu ja lausuntoja annettu, yritetty saada ja saatu eri puolueiden kesken jonkunnäköinen konsesus, että halutaanko vai ei metropoliin. Sote-asiassa ihmetellään, että pitääkö yrittää hoitaa sosiaali- ja terveyspalvelut yksin, ulkoistaa yksityiselle vai hoitaa naapurikunnan kanssa. 

Ollaan istuttu ahteri ruvella ja pähkäilty, monet kupit kahvia juotu, ajettu kokouksiin ympäri Uuttamaatta, lausuttu ministeriölle kymmeniä kertoja. .... ja mikä on tulos....ei voida sitoa seuraavan hallituksen käsiä.

Seuraava hallitus ei varmaan voi sitoa käsiään edellisen hallituksen selonteoille, vaan puhtaalta pöydältähän se on lähdettävä, eikös juu.

Nauratti tuokin eläkeiän nosto, se onnistui hienosti. Työttömien määrä ei sillä korjaantunut ja samaan aikaan yritykset antavat kiireenvilkkaa lähellä eläkeikää oleville eläkepakettaja. Ehkä sillä uudistuksella varaudutaan siihen eläkepommiin ja tulevaan työvoimapulaan. Ekan kerran kuulin tulevasta työvoimapulasta vuonna 1998...sitä odotellessa.

Puhutaan, että hallitus on epäonnistunut työssään, minusta koko Eduskunta on epäonnistunut toimikaudessaan.... saatanan tunarit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Terveydenhoito pitää uudistaa siten, että lähtökohtana ovat ne viisi aluetta, joista puolueiden kesken on sovittu. Näille alueille pitää säätää verotusoikeus, jonka tuotto kattaa terveydenhoitokulut. Sitä en ole varma tarvitaan lisäksi joku tasausjärjestelmä väestöranteeltaan heikompien alueiden hyväksi.

Nykyiset kuntayhtymät eivät vetele. Ainakin Saarikassa, johon Saarijärvi neljän muun kunnan kanssa kuuluu, pikkukunnat ajavat asioita ahtaasti vain oman pienen alueensa näkökulmasta tavoitteena saada omaan kuntaan edes noita terveydenhoidon työpaikkoja. Siinä ei asiakkaiden eli potilaiden etu ja tarkoituksenmukainen hoito mitään paina.

Pienille kunnille tärkeintä on työllisyys. Organisaatiota ei tästä syystä voi kehittää lainkaan siihen suuntaan, että lähtökohtana olisi koko alueen kattava toiminta.

Liian pienistä kuntayhtymistä on päästävä eroon ja hallinto keskitettävä nykyisiin keskussairaalapiireihin. Niitä lienee 19. Nykyisellään kunnat eivät kykene organisoimaan terveydenhoitoa siten, että se palvelisi parhaiten myös potilaita.

Tällä menetelmällä kuntien menoista ainakin 60 % poistuisi. Kunnille jäisi vain koulutus ja maankäyttö eli kaavoitus, mutta sitäkin pitää tehostaa. Puolijoutilasta virkakuntaa, joka kyllä tärkeänä pyörittelee tarpeettomia papereita, ei tarvita.

Käyttäjän PekkaReiman kuva
Pekka Reiman

Kirjoittaja ottaa asiallisen näkökulman hieman toisesta vinkkelistä, kuin jokin aika sitten kommentoimani toinen kirjoittaja. Lautakunnat joutuvat märehtimään muiden instanssien tuottamia ongelmia. En viitsi panna linkkiä edelliseen aiheeseen liittyvään kommenttiini, tässä koko teksti:

Aika useinkin olen näissä SOTE -asioissa kuullut vedottavan ns. "suureen kuvioon". Harva on kuitenkaan yksilöinyt mikä se "suuri kuvio" on. Yksi "suuren kuvion ilmentymä näkyy linkeissäsi: "Uusi laki velvoittaa..." ja kunta maksaa, eli eduskunta päättää ja kunta maksaa.

SOTEssa olennaista on rahoittajan ja päättäjän välisen ristiriidan ratkaiseminen. Se ei ratkea lillukanvarsia pyörittelemällä, mikä on ollut SOTE:n henki. Myöskään kuntien alasajo ei helpota tilannetta, koska SOTEssakin tarvitaan paikallisasiantuntemusta ja paikallisvaltuuksia, mitkä on keskitetty yhteen paikkaan, kuntiin.

Kysymys on siis vinksahtaneen "suuren rahoituskuvion" korjaamisesta, ei välttämättä vastuu- ja asiantuntemusongelmista. Homma olisi jo moneen kertaan hoidettu, jos ideologiat ja muut ketunhännät olisi jätetty pois kainalosta, kun ruvetaan asiaa puhumaan.

Käyttäjän hberglund kuva
Hans Berglund

Nyt kyllä Krisu keksit sellaisen aiheen johon yksikään terveellä itsesuojeluvaistolla varustetuttu eduskuntavaaliehdokas uskalla ottaa kantaa. Mutta onko asiat nyt näin huonosti? Onhan toki poliittinen eliittimme saanut positiivisiakin asioita aikaan. Pääministerimme tyyliä lainaten:

Ensiksi, poliittisten puolueiden broileritehtaista tulleet kloonit, ovat menestyneet erinomaisesti. On ministeriavustaja-armeija ja Brysselin lakeijat ja lobbarien sissiarmeija. Onhan heillä valtiollisia opintoja takanaan vaikka kokemukset varsinaisesta työelämästä puuttuvat. Pieni juttu. Kateellisten puhetta on että yhteiskunnan eliitti toimii lähtökohtaisesti omien etujen ja viettien, eikä politiikan ajamina.

Toiseksi, hallitus on onnistunut erinomaisesti keskittämispolitiikassaan. Ideaalina näyttää olevan että kuusi miljoonaa suomalaista istuu Helsingin Esplanadilla katukahvilassa lipittäen lattea, ajaakseen sitten metrolla kotiin tornitaloonsa Ruoholahteen suunnittelemaan vuotuista erämaaretkeään Porkkalan luonnonpuistoon. Ihminen kun tarvitsee myös luontoa.
Ilkeämielistä panettelua on se että kun eliitti ajaa jotakin tiettyä yhteiskuntapoliittista ratkaisua, sen taustalla on aina joitakin piiloon jääviä strategisia, valtapoliittisia ja taloudellisia ratkaisuja. Helsinki ei ole suuruuden hullu ja rakennusteollisuuden omatunto on puhdas!

Kolmanneksi, hallitus onnistui vihdoinkin saamaan maaseudusta ”niskalenkin”. Menestys oli pelottelukampanja maaseudun kiinteistöjen arvojen alenemisesta. Vihreätkin laittoivat löylyä lisää osoittamalla kuinka ”ekologisesti kestämätöntä” maalla asuminen on. Kun se Itämerikin saastuu sen takia.
Turvenuijien höpinät elintarvikehuollosta ja alueellisesta tasapainosta on propagandaa.

Ja neljänneksi, Onnistuihan hallitus säilyttämään kunnilla vielä ne 530 lakisääteistä tehtävää.

Käyttäjän parviainen kuva
Kristian Parviainen

Juu, mulla ei ole vaaraa joutua Eduskuntavaaleihin, ei tänä vuonna, eikä seuraavissakaan mittelöissä. En ole osallistunut BB:hen, enkä maajussille morsian ohjelmaan, jalkapallossa ja pyöräilyssäkin on Euroopan ja maailman mestaruudet saavuttamatta ja tiliotekin kuukahtaa aina ennen seuraavaa palkkapäivää...joten paikallispolitiikan ruusun piikkinä on jatkettava.

Jarmo Hussi

Eihän nuo somen takia istutut tunnit mitään Krisu, vaan montako kirjoitusta ehdit värkkätä asian tiimoilta? Että kohta tulee valmista ja sit hihat heilumaan ja sillee...
Juu,,, eläkeiän nosto. Siinäkään hallituksella ei ollut osaa ei arpaa. Samaa mieltä tuosta työllistävästä vaikutuksesta. No ehkä sosiaalitoimelle tulee muutama asiakas enemmän kun nämä väliinputoajat alkavat hakea toimeentulotukea.
Työvoimapulasta minulla on muuten paljon pitemmältä ajalta kokemusta. Minä kuulin siitä ensimmäisen kerran jo yli kakskytvuotta aiemmin kuin sinä, eli jo 70-luvulla.

Onko sinulle muuten selvinnyt miksi eläkeratkaisu piti saada? Suomen Kuvalehdessä mielenkiintoinen otsikko: eläkeratkaisulla saadaan liikkumavaraa suomalaiseen finanssipolitiikkaan. Toisin sanoen eläkeiän nostolla maksetaan eurojäsenyyden kustannuksia. Samassa lehdessä oli muuten toinenkin mielenkiintoinen otsikko: Joka neljäs yli 55 vuotias on työtön.

Toimituksen poiminnat