Krisu -Siuntiosta Siuntiolaista elämää - murheineen ja iloineen

Kuplan ulkopuolelta

Useamman kerran vaalin loppusuoralla kuulin, kuinka hyvä draivi oli päällä. Menestystä odotettiin, ei ollut edes pelkoa , että jouduttaisiin puhumaan torjuntavoitoista.

Aktiivitoverit olivat jumiutuneet poliittiseen kuplaan. Poliittisessa kuplassa ydin tiivistyy, ympärillä on vain ja pelkästää politiikasta elämänvirtaa itseensä imeviä kanssaihmisiä. Syntyy illuusio hyvästä draivista ja sen mukana liiallinen hyvän olon tunne. 

Kuplan ulkopuolella toimii paljon aktiivisiakin poliittisia vaikuttajia, joiden elämässä politiikka näyttelee vain osaa elämän kirjosta. Kuplan ulkopuolella, työpaikoilla ja harrastuksissa on jo kauan näkynyt, että vasemmistoaatteella ole ollut hyvää draivia päällä. Kuplan ulkopuolella saavutettu tulos ei liiemmin yllätä.

Riidoissa ryvyttyneet olivat vaalien häviäjiä, vihreät hyppäsivät hyvään aikaan hallituksesta ja jätti pahimmat kinat isommille ja saavuttivat hienon tuloksen. Saavuttamattomat uudistukset painoivat jaloissa ja riidat takaraivossa.

Vasemmistossa tapahtuu parhaillaan sukupolven muutos ja täytyy toivoa, että uudet toverit ei työnnä itseään poliittiseen kuplaan. Tosin Suomessa vasemmistolaispolitiikassa parhaat paikat  jaetaan sisäpiirin kesken ja tämä ruokkii osaltaan kuplailmiötä. 

Paremin menestyneissä puolueissa näkyy enemmän vaikuttajia, joiden vapaa-aikaan kuuluu muutakin kuin työväentalon istunnot ja ammattiosaston kokoukset. 

Kun sosialidemokraattista puoluetta on ryhdytty uudistamaan, niin nurkkakuntaisuudesta on löydettävä tie ulos. Isojen sos.dem yhdistysten on katsottava uusin silmin valintojaan, ei ole enää varaa äänestää perinteisellä tavalla oman yhdistyksen toveria , vaikka jossain muualla olisi laajemman kansanjoukon saavuttava ehdokas.

Hyvänä esimerkkinä on puolueen sisäinen ehdokkaiden valinta kansanedustajavaaleihin. Pienet yhdistykset ovat jo aloittaneet pyyhkeiden heiton kehään, koska siellä tiedetään, että jokaisessa yhdistyksessä äänet on aina ohjattu omalle ehdokkaalle. Kun puolueen sisäinen demokratia kuihtuu, kuihtuu se lopulta valtakunnallisesti. Tulokset alkavat näkymään nyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Neljännesvuosisata sitten elettiin myös kuplassa. Pertti Paasio ennusti vaalivoittoa "työväentalonenän" perusteella. Jesus H. Tap-Dancing Christ. Vähän samanlainen tanhuperinneilmapiiri on ollut nytkin.

Täytyy toivoa, että demarit älyävät jäädä oppositioon ja valitsevat ennen seuraavia vaaleja paremman puheenjohtajan. Edellisissä vaaleissahan Kepu sai alle 15,8% äänistä. Demareilla on lyhyempi matka kiivetä takaisin huipulle.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Onpa asiaa! Tulee mieleen 60-luvun loppupuoli kun oma isäni oli kunnanvaltuutettu (Sos.Dem.). Koulut alkoivat jo silloin maaseudulla tyhjenemään ja isä onneton meni lehdessä ilmoittamaan vaaliteemakseen, että tyhjille kouluille täytyisi saada yritystoimintaa. Putosi.

Ps. Kristianin kirjoitukset, sikäli kun olen aina lukenut, ovat olleet aina asiallisia. Menestystä jatkoon!

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Äänestäjät ovat odottaneet tekoja tasapuolisemman työelämään osallistumisen eteen, mutta irti arkitodellisuudesta olevat demarit pyörittävät vanhaa levyä työläisten etujen heikennyksistä.

Työtenkijät tietävät elämän löytyvän ihan muualta kuin työpaikoilta. Työpaikoilla asiat ovat vallan hyvin, mutta siellä muualla sossut ovat onnistuneet tekemään ihmisten elämisen melko mahdottomaksi.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kuinka tuttua. 12v mukana olleena koin kaiken porukan kesken juonittelun, riitelyn paikoista. Joillekin tovereille vain piti aina saada hyvät paikat tai ne muuttavat , suuttuvat. Vanhat tädit ja sedät melkein tippa linssissä kikuttelevat, jos sitä tai sitä paikkaa ei anetta jollekin jo puolivuosisataa mukana olleelle.
Marjaana Koskinen silloin kansanedustajanakin jaksoi tapella Raision sos,dem kunnallispolitiikassa ei helvetti, ketä sitä jaksaa. Nostan hattua.

Sama jatkuu puolueen luottamustehtävissä ylös asti. Siihen mukaan vielä ay-liike, jonka politrukeille pitää aina jotain löytyä, kun muuten rahahanat voivat mennä kiinni.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mitävihreät vaalivoitollaan tekevät, eivät yhtäänmitään, demareilla on tappiostaan huolimatta mahdollisuus hallitukseen vaikuttamaan suunnan korjaamiseen.

Jarmo Hussi

Mikäpä tässä. Huomioita lehtien kirjoituksista: Rinne syypää tappioon, Stubb ei. Saisiko selityksen? Tuskinpa vain.

Vasemmistolla vähemmän paikkoja kuin koskaan. Voi olla, mutta mielestäni vihreät pitäisi laskea myös vasemmistoon. Arvomaailmaltaanhan he mielestäni ovat sitä, luokkatietoinen puolue kuorrutettuna ympäristötietoisuudella. Katsokaapa tuolta nelikentästä. Aika samassa osiossa ovat, vasemmistoliitto vähän vasemmalla, mutta demarien ja vihreiden arvot hyvin päällekkäin. http://yle.fi/uutiset/hakkanen_oikeistolaisin_vart...

Mielenkiintoisinta gallupeissa oli jatkuva kepun kannatuksen ylikorostaminen. Tässähän ei ole mitään uutta. Sama tapahtui neljä vuotta sitten. Kuukausia nämä gallupit saivat julkisuutta, astuivatko tekijät vaalien jälkeen kertomaan mikä meni pieleen? Eivät. Miksi? Minua kiinnostaisi tietää.

Toimituksen poiminnat