Krisu -Siuntiosta Siuntiolaista elämää - murheineen ja iloineen

Uudenlaisen kunnan edessä

Eilisen Porkkalan kaupungin keskustelutilaisuuden jälkeen oli melko odotettua, että tänään kylän ainoassa kaupassa sai selvitellä, mikä on muuttunut entiseen tilanteeseen, jossa Kirkkonummi sanoi toistuvasti "ei" Siuntion kosiskeluille.

Ensimmäinen muutos on se, että Kirkkonummen siirtyessä tiiviimmin metropolialueen toimijoiden kanssa yhteisiin päätöspöytiin, on kirkkonummelaiset päättäjät huomanneet äänensä painoarvon heikkouden. Kun Helsinki, Espoo ja Vantaa haluavat päätöksiä, heillä on myös valta. Toisaalta keski-uudenmaan kunnilla on myös oma yhteinen näkemys varsinkin liikenneasioissa, eikä Kirkkonummen äänivalta riitä tuollekkaan porukalle.

Tässä sakissa Kirkkonummi edustaa yksin länsi-uuttamaata, vaikkakin tahtoisi olla muiden kanssa samalla viivalla.

Toinen muutos, joka osaltaan antaa mahdollisuuden uudenlaiselle kuntamallille on vapaakuntakokeilu.

Porkkalan kaupungin isoista asioista päättäisi kaupungin valtuusto ja sen alla voidi toimia kolme pientä valtuustoa. Siuntion, Inkoon ja Kirkkonummen omat lähipalveluvaltuustot. 

Tälläkin systeemillä voitaisiin kutistaa kolmesta kunnasta päällekkäiset lautakunnat pois ja karsia virkamieshallintoa. 

Ei varmasti suuria säästöjä, mutta säästöjä kuitenkin, joilla olisi edes pieni positiivinen vaikutus nykytilanteeseen, jossa nostetaan veroja sekä maksuja ja supistetaan palveluita.

Sote- kuinka toimitaan sosiaali-ja terveyspalvelujen kanssa? 

Olisi hyvä paikka selvittää voisiko Porkkalan vapaakaupungin palvelut jakautua, kuten ne nyt jakautuvat. Kirkkonummi hakisi palvelunsa Espoon sairasnhoitopiiristä ja Siuntio ja Inkoo Lohjalta. Toinen vaihtoehto olisi antaa Porkkalan kaupungin asukkaiden päättää itse haluamansa palveluntuottaja.

Kysymykseen tulisiko odottaa, että valtiovalta saa sote-uudistuksen tehtyä, ennenkuin selvitetään kuntien yhteistyötä, ei liene yhtä ja ainoaa oikeaa vastausta.

Voi olla viisasta odottaa tai ihan yhtä viisasta aloittaa selvitys kuntarakenteen muuttamiseksi.

Valtiovalta on kuitenkin lyönnyt pöytään sellaiset pelikortit, että Siuntio nostaa tulevaisuudessakin veroprosenttia ja kotottaa maksuja, sekä edelleen kehittelee uusia säästökohteita. Siuntio on jo kuntatalousasiantuntijoiden mukaan edelläkävijä säästömenetelmien käytössä.

Itse näin uudessa tilanteessa ainostaan mahdollisuuksia. Edellisissä yrityksissä moni asia meni mönkään, mutta yrittänyttä ei laiteta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän parviainen kuva
Kristian Parviainen

Aika kaukaa nuo haastatellut leidit hakee mörköä. Helpompi olisi ostaa itselleen paikka kunnanvaltuustosta tai kunnanhallituksesta. Siihen ei menisi montaa kymppiä ja rahalla saisi sinne kaveritkin. Huomattavasti helpompaa ja halvempaa.
Reenpäätä kuunnellessa jäi mielikuva, että kyseessä on vain erittäin vahva kotiseuturakkaus ja pitkät siteen tähän alueeseen.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

No eipä ole tullut itselleni mieleen tuollainen, että kunnanvaltuustoon tai kunnanhallitukseen voisi ostaa paikan rahalla, olen aina ollut siinä käsityksessä, että kuntalaiset äänestävät haluamiaan ihmisiä valtuustoon, no tapoja voi siis olla monia....???

Ymmärrän kyllä vahvan kotiseuturakkauden, mutta kyllä liitokseen tarvitaan painavampiakin syitä tai saavutettavia hyötyjä kuin pelkkä kotiseuturakkaus tai pitkät siteet alueeseen.

Myöskään elinkeinoelämän näkökulman ylipainottaminen ei johda kuntalaisten/veromaksajien kannalta riittävän monipuoliseen lopputulokseen.
Palvelut unohtuvat, erityisesti sosiaali-ja terveydenhuollon palvelut.

Kyllähän tuossa on aika monta kysymysmerkkiä ilmasssa asioiden suhteen.

Jarmo Hussi Vastaus kommenttiin #3

Nyt kyllä komppaan Krisua. Jos ostaminen onnistuu valtakunnantasolla niin miksei se onnistuisi kuntatasolla. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kehittyvien_maakuntie...

Toimituksen poiminnat