Krisu -Siuntiosta Siuntiolaista elämää - murheineen ja iloineen

Tuomio vs julkisuus

Maalaismiehen päähän ei millään uppoa 2000-luvun oikeustrendi, jossa rikoksesta tuomitun tuomiota voidaan lyhentää asian saaman julkisuuden vuoksi. Milloin mediasta tuli osa oikeustiedettä?

Paatuneen rikollisen on siis saatava äänensä kuuluville, jos haluaa lyhentää linnareissuaan. Mikä on rajana? Riittääkö Facebook julkisuus, paikallislehti, vaihtoehtomediat? Pääseekö tulevaisuudessa ehdollisella tuomiolla, jos naapurimaat uutisoivat? Jos tekee globaalin rikoksen, niin pääseekö linnan juhliin?

Miksi rikollinen, joka tekee niin ison rikoksen, että media kiinnostuu siitä ja rikos aiheuttaa kansalaisissa ärtymystä, saa helpotusta teoilleen. Onko sanvapauden hintalappu sellainen, että rikoksesta asianmukaisen tuomion saadakseen on median ja kansalaisten pysyttävä hiljaa?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mutta tilannehan voi olla niin, että kun rikollisesta paljon kirjoitetaan, niin sehän on ilmaista mainosta, ihan kuten poliitikoilla. Eikö silloin pitäisi ilmaisesta mainonnasta maksaa, eli vuosi pari lisää vankeutta?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Olen samaa mieltä. Jo riittää rikollisten hyysäily.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Eikös se ole niinkin, että aikaisemmat rangaistukset joissakin tapauksissa lyhentävät tuomiot?
Ja kolme vuotta vanhemmat vakavatkin rikokset häipyvät, senjälkeen tuomitaan taas ensikertalaisena.
Noin jotkut sanoneet, en takaa tiedon oikeellisuutta!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ehkei "maalaismiesten" päähän sitten uppoa myöskään se fakta, ettei kyseessä ole mikään trendi eikä rikollisten hyysäily.
https://blogs.uef.fi/oikeuttakohtuudella/2016/09/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Olli Nurmi

Tapauksia, joita käsitellään mediassa hyvin laajalti ja/tai jos kyseessä on henkilö, jonka persoonan luonteeseen kuuluu medianäkyvyys, voidaan katsoa, että oikeudenkäynnin saama mediahuomio on jo itsessään kohtuuton, millä perusteella tuomiota voidaan alentaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hupaisaa. Viimeksi kun tästä samasta asiasta sanailtiin uhri ja tekijät eivät ilmeisesti olleet sopivat. Nyt ovat. Asia siis kiinostaa.
Muuten täysin samaa mieltä. Toivotaab, että saa koko 5 ja puolen vuoden tuomion.

Käyttäjän parviainen kuva
Kristian Parviainen

Ihan kaikkia tuomioita ajattelin, eilenhän KKO oikeus antoi osittaisen valitusluvan Töölön pyöräjutussa, Kuubalaiset lentopallopelaajat hakevat tuomion alennusta julkisuuden tähden, kuten uusnatsikin, Tapanilan raiskauksen yhtydessä alennettiin tuomiota jne.
Tuomiot rikoksen mukaan, ei julkisuuden mukaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jos Parviainen viitsisi perehtyä asiaan, tuomiot yleensä menevätkin rikoksen mukaan. Julkisuus on poikkeus.
https://blogs.uef.fi/oikeuttakohtuudella/2016/09/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #8

Laissa oleva ns. rangaistuksen kohtuullistaminen tulisi poistaa. Lain täytyy olla kaikille sama. Kohtuullistamisperiaate lisää vain eriarvoisuutta lain edessä. Myös riski tuomarimielivaltaan kasvaa.

Tuomittujen rikollisten yhdenvertaisuus voitaisiin turvata, vaikka siten että kaikkien rikosesta tuomittujen henkilötiedot julkaistaisiin oikeusministeriö kotisivuilla. Vankilatuomion saaneiden henkilötiedot voisivat olla siellä koko tuomion ajan.

Käyttäjän parviainen kuva
Kristian Parviainen Vastaus kommenttiin #8

Yleensä menevät, pitäisi mennä aina. Julkisuus on huono syy tuomion alentamiselle, vaikka sitä tapahtuisi kuinka harvoin.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tälläisessä julkisuuteen perustuvassa tuomion alentamisessa, on se ongelma, ettei siihen ole mahdollista mitään selkeitä sääntöjä aikaansaada.

Riippuu täysin päättäjistä, millä tavalla asiaan suhtaudutaan. Vaikutus ei siis koskaan voi olla "oikea". Palstamillimetreilläkö sitä mitataan vai miten?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Onhan se vanha suomalainen tapa jalkapuu jakaa oikeutta.

Toimituksen poiminnat