Krisu -Siuntiosta Siuntiolaista elämää - murheineen ja iloineen

Pienen kunnan voimavara

Tänään vaalitapahtumassa tuli juteltua eri puolueita edustavien ihmisten kanssa. Tärkeimmät vaaliteemat olivat odotetusti peruskoulut, julkinen liikenne ja luonto. 

Siuntion kompastuskiveksi koituu nuorten muuttaminen pois aikuistuttuaan ja usein vanhemmat muuttavat lastensa perässä. 

Olipa 9-luokanoppilas menossa ammattikouluun tai lukioon, niin suuntana on Siuntion ulkopuoliset kunnat. Huono julkisenliikenteen aikataulu hankaloittaa entisestään kulkemista ja moni vanhempi yhdessä nuortensa kanssa pohtii kunnasta muuttoa.

Ideaalimaailmassa meillä olisi siis koulu jossa toimisi lukio ja ammattikoulu saman katon alla ja opettajien erikoistaitoja voisi molemmat koulun puoliskot käyttää hyväkseen. Tähän on vielä pitkä matka.

Lisäksi tarvittaisiin halpoja asuntoja jotka vetäisivät nuoria asumaan Siuntioon, mutta jälleen törmätään julkisiin liikenneyhteyksiin. Nuoret eivät muuta pääkaupungin kupeeseen, jollei matka pääkupunkiin taitu nopeasti ja helposti.

On siis elintärkeää saada julkinen liikenne toimimaan, silloin aikuiset pääsevät töihin ja nuoret kouluun ja kaikki ikäluokat pääsevät pääkaupunkiseudun monipuoliseen liikunta- ja kulttuuritarjonnan pariin.

Ensi askel parempaan on vuoden 2018 alku, jolloin Siuntio liittyy mukaan HSL:ään ja saamme parannetttua junayhteyksiä. Vaikka kaikki eivät hyviä junayhteyksiä tarvitse, tarvitsee kunta ja sen asukkaat sitä, koska se kehittää kuntaa ja on kunnan kokonaisedun mukaista.

Viime vaaleissa kuntaliitosasia repi  kuntaa eri suuntiin, sille jatkumona näyttää tulleen kunnan eri osien etujen ajaminen. Siuntio on vain reilun kuudentuhannen asukkaan kunta, jonka yksi vahvuus voisi olla yhteen hiilen puhaltaminen. Nyt vallalla on "minä itse" ajattelu. Päättäjille esitetään suoria kysymyksiä ajatko meidän perheen etua, jollet aja äänestän jotain toista joka ajaa.

Hätäisimmät ehdokkaat nyökyttelevät joka suuntaan. Kuitenkin Siuntion menestymisen mahdollisuus löytyy koko kunnan yhteishengestä, jossa puntaroidaan kunnan jokaisen kulman kannalta asioita, eikä tuijoteta omaa napaa. Repivä oman edun ja oman nurkkakunnan etu ei kehitä kokonaisuutta.

Kunnan kokonaisetuja ajaa hyvä julkinen liikenne, puhdas ja helposti saavutettavissa oleva luonto , turvalliset koulut ja päiväkodit. Kouluissa ja päiväkodeissa määrä ei korvaa laatua, vaikka joka kylässä olisi kiva olla koulu, niin siihen emme pysty.

Turvallisemman liikumisen puolesta on kaksi pääkohtaa;  Siuntiontien (Sudenkaari-Kuninkaantie väliin) varrelle suunniteltava kevyenliikenteen väylä, sekä kantatie 51 ali tehtävä kevyenliikenteentunneli Störsvikiin. Näitä tulee edistää , eikä niitä saa asettaa puntarin toiselle puolelle kouluasiassa. Molempiin riittää voimavaroja, jos vain haetaan kunnan kokonaisetua.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat