Krisu -Siuntiosta Siuntiolaista elämää - murheineen ja iloineen

Kirkkonummen kunnanhallituksella fantasioita

Kirkkonummen kunnanhallituksella tuntuu päätöksen teot pohjautuvan fantasioihin, ainakin mitä tulee kuntaliitokseen Siuntion kanssa. Hallituksen edustajien fantasiassa kirkkaimpana loistaa sellainen ajatus, jossa Siuntiosta napsaistaan vain merenranta itselle ja suurituloisten Störsvikin omakotitaloalue. Loput Siuntiosta he voisivat jättää Lohjalle. Realismi on tässä ajatuksessa kyllä pahemman kerran hukassa.

Lohjaa kiinnostaa Siuntion kokonaisuus, merenranta ja kantatie 51:n alue. Jos jostain kummallisesta syystä kävisi niin, että Kirkkonummen fantasia tapahtuisi, niin Lohja tuskin olisi enäää kiinnostunut kuntaliitoksesta Siuntion lopuista osista. Mitä silloin tapahtuisi? Siuntiolla ei olisi enää merenrantaa ja iso nippu hyviä veronmaksajia olisi kadonnut Kirkkonummelle. Siuntio säilyisi hetken itsenäisenä, mutta tuupertuisi pian taloudellisen taakkansa alle. Tulisiko hätiin Inkoo ja Raasepori? Tämä visio sopisi RKP:lle varsin mainiosti, jollei koko kunnan liittäminen onnistu Kirkkonummeen onnistuisi ruotsinkielisen kulttuurin suojeleminen myös näin. Ainakin suurimmalle osalle RKP:läisiä Lohja vaihtoehtona tuntuu varsin pelottavalle.

Ainoa oikea tapa minun mielestäni on tehdä koko alueen kuntaliitos ja ainoastaan raja-alueiden kuntarajoja voitaisiin tarkastella, eli esimerkiksi Pikkala josta on lyhyempi matka Kirkkonummen keskustaan voitaisiin liittää Kirkkonummen, jos koko muu alue liittyisi Lohjaan. Vaihtoehtoisesti koko Siuntion liittyessä Kirkkonummeen, voitaisiin tarkastella raja-alueita jotka ovat Lohjan taajaman läheisyydessä liitettäväksi Lohjaan. Kuitenkin Störsvik kuuluu Siuntion kokonaisuuteen, jo siitäkin syystä, että sieltä on lyhyin matka Siuntion kuntakeskukseen.

Haaveilu kerman nuolemisesta kakun päältä ei ole nykypäivän kunnallispolitikkaa...tai sen ei ainakaan pitäisi sitä olla. Eikä toivon mukaan lähdetä myöskään pelaamaan kielipolitiikalla, kun yritetään hoitaa kuntaliitosasiaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

K Veikko

Tuossa tilanteessa olisi reiluin vaihtoehto pitää huutokauppa Siuntiosta. Tarjoukset voisivat olla positiivisia tai negatiivisia. - Ilmeisesti näin kulisseissa tapahtuukin.

klerk ruuska (nimimerkki)

Tuo on suunniteltu jo ajat sitten, Kirkkonummi nappaa rannat ja Lohja ottaa ongelma-alueet.

Paksu-Paavo (nimimerkki)

Mitä vikaa on Siuntion kunnassa? Miksi se pitäisi liittää johonkin toiseen kuntaan?

Käyttäjän parviainen kuva
Kristian Parviainen

#3 Paksu-Paavo:
Siuntiossa ei ole sinäsnsä mitään vikaa, mutta veroprosentti (20,50)ja kiinteistövero (1,2) hipoo pilviä ja niitä on nostettava taas jo tänä syksynä ja lisää korotuksia on jo tiedossa...eli talous yskii ja säästökurimus iskee koko ajan pahemmin.

Stefan Svanfeldt (nimimerkki)

Kirkkonummelaiset päättäjät suojelevat aivan luonnollisesti Kirkkonummelaisten intressejä. Terve asenne josta täällä Siuntiossa voitaisiin ottaa mallia eikä juosta liitoshysterian mukana kun päättömät kanat. Kirkkonummella on objektiivisesti faktapohjalta tutkittu niitä lukuja joita liitosten seurauksista on saatavilla ja todettu että luvassa on taloudellinen katastrooffi jos ei liitosalueiden profiilia vähän tarkenneta niin että tuliat ovat pääosin varakkaita. Siuntiossa pistetään kädet korville, silmät kiinni ja huudetaan "LALALALALALLA" kun todellisuus ovenraosta pilkistää ja oletetaan että olemme juuri SE se poikkeus jossa liitos tuo hyötyjä kuntalaisille. Edellinen taisi olla Lohjan kaupungin ja maalaiskunnan liitos joskus kauan kauan sitten muutta luvut ovat karuakin karumpaa luettavaa. Kunnan rahojen sijoittaminen lottokuponkeihin on about yhtä kannattavaa. Miksikö valtio sitten jatkaa kuntaliitos rojektia? Aivan kuten Åbo Akademin, asiaan erikoistunut tutkia, Siv Sandbergkin totesi niin taloudellisia hyötyjä ei tietenkään pystytä osoittamaan mutta kysehän onkin poliittisessta arvovallasta, ei taloudesta. Eli läpi harmaan kiven huolimatta siitä että valtion taloudellinen tutkimuskeskuskin varoittelee varoittamasta päästyään projektin seuraamuksista. No sitä saa mitä tilaa...

Mitä tulee Raaseporiin niin kaikissa niissä RKPn sisäisissä keskusteluissa missä olen ollut mukana niin ajatusta Raaseporiin liittymisestä ei ole tuotu esille millään tavalla. Syykin taitaa olla suurimmalle osalle ilmeinen. Vaikka äidinkielellisten palveluiden takaaminen on meille tärkeä asia niin kyllä Raaseporin kuntaliitoksesta johtuva taloudellinen kaaos on tuonut kuntaliitosten mainospuheiden takana oleva todellisuuden hiukan liian lähelle. Heidän oman arvion mukaan vie 15 vuotta ennekuin kuntaliitoksesta aiheutuneet haitat pystytään korjaamaan. Eikä tämä tietenkään sisällä palveluverkoston uudelleenrakentamista joten kuntalaisten kärsimys jatkuu. Eihän kukaan tervejärkinen halua mukaan siihen soppaan. Miksi Inkoo sitä miettii on minulle täydellinen mysteeri.

Siuntiolla on nyt hyvä suunnitelma ja kaikki edellytykset sen suunitelman toteuttamiseen itsenäisenä kuntana ja näin turvata Siuntion toimivat lähipalvelut sekä lähidemokratia.

Stefan Svanfeldt

Kirkkonummelainen (nimimerkki)

Kirkkonummen näkökannoista on hyvä analyysi Verkkonummessa (http://verkkonummi.fi). Ainoa mikä siellä jää suoraan sanomatta on, että Siuntion ja Kirkkonummen liitosta puolustavat ne, jotka haluavat pitää Kirkkonummen terveyskeskuksen toimintakykyisena, kun sen espoolainen ylilääkäri pyörittää perusturvalautakuntaa siirtämään kaiken päivystyksen Jorvin sairaalaan. Siuntiolaisten kannalta ei ole mitään etua hakea liitosta Kirkkonummen kanssa - Kirkkonummella kunnanhallitusta johtaa Sundsbergissa asuva Haapaniemi ja valtaosa muista asuu samassa paikassa tai Veikkolassa - Kirkkonummen keskusta ja läntinen osa jää koko ajan jalkoihin kun asioita harkitaan.

Toimituksen poiminnat